Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ajankohtaista Someron koronavirustilanteesta

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

 

2.2.2023

Varhan maakunnallinen koronaohjeistus:

VARHA.FI22.12.2022

THL päivitti ohjeistustaan 
Koronaan voi suhtautua kuten muihin hengitystieinfektioihin, ei enää syytä erityisille koronaohjeille

Kotitestejä voi edelleen käyttää halutessaan. Tartunnan jälkeen arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet vähentyneet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt koronaohjeitaan(siirryt toiseen palveluun). THL kertoo, että koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin. Juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei useinkaan voi erottaa muista hengitystieinfektioista oireiden perusteella. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa. Jos yleisvointi laskee tai oireet ovat vakavia, on syytä olla yhteydessä terveydenhuoltoon kuten aina muidenkin sairastumisten kohdalla.

Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa matalalla kynnyksellä olla yhteydessä omaan terveydenhuoltoonsa

Aiemmin suositeltiin, että koronaan sairastunut välttäisi kontakteja viisi vuorokautta oireiden alusta. Nyt THL neuvoo, että voi toimia kuten tavallisen flunssan ja nuhakuumeen kanssa: arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet.

Hengitystieinfektioon sairastuneena on hyvä jäädä kotiin lepäämään. Töihin, kouluun ja päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja mahdollinen kuume on poissa. Lapsen kohdalla on hyvä odottaa, että lapsi jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatuksen toimintaan.


Influenssaepidemia on alkanut, RS-virusta paljon

THL kertoo, että Suomessa liikkuu tällä hetkellä runsaasti eri hengitystieinfektioita. Influenssaepidemia on alkanut, ja RS-viruksen aiheuttamia tautitapauksia on paljon. Koronatilanne on vakaa, mutta virusta kiertää väestössä edelleen runsaasti.

Koronalta, influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta voi suojautua samoin keinoin. THL neuvoo ottamaan suositellut rokotukset, sairastamaan kotona, pesemään kädet, yskimään ja aivastamaan hihaan, käyttämään tarvittaessa maskia ja pitämään etäisyyttä sekä huolehtimaan ilmanvaihdosta.

Tärkeää (hengitystieinfektioiden) ehkäisyssä on, ettei lähde sairaana esimerkiksi kyläilemään jouluksi. Itse kukin voi näin suojata etenkin riskiryhmiä kuten vanhuksia, sanoo Hannila-Handelberg.

THL on päivittänyt verkkosivujensa koronasisältöjä muiden infektiotautien sivuja vastaaviksi.

 

 

Varhan maakunnallinen koronaohjeistus 2.2.2023:

varha.fi

 


OHJE TERVEYSKESKUKSESSA ASIOIVALLE  (22.12.2022)

  • Kaikki asiakasyhteydenotot ja ajanvaraukset tulee tehdä puhelimitse.
  • Kerro  aina terveyskeskukseen soittaessasi, mikäli sinulla on ylähengitystieoireita..
  • Vastaanotolle saavuttaessa, tule mahdollisimman tarkkaan varattuna aikana.
  • Päivystyksen ruuhkaantuessa asiakkaita voidaan ohjata palamaan kotiin odottamaan vuoroaan. Päivystykseen annetut ajat ovat viitteellisiä, asiakas voi myös soittaa ja varmistaa aikansa paikkansapitävyyden ennen päivystykseen tuloa.
  • Maskisuositus on kaikille asiakkaille, jotka liikkuvat terveyskeskuksen tiloissa.