Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Kaupunki ja hallinto

Tutustu Someroon   

Somero on aito ja alkuperäinen pikkukaupunki keskellä ruuhka-Suomea. Meillä kukoistaa yhdessä tekemisen meininki ja yrittäjähenkisyys. Kesäkaudella tuhannet mökkiläiset tuovat lisää elämää jo muutenkin elinvoimaiseen paratiisiimme landella, keskellä kauneinta maaseutua. Alle 2 tunnin ajomatkan sisällä Somerosta asuu noin 2 miljoonaa suomalaista - olemme todellakin yllättävän keskellä kaikkea!Julkiset liikenneyhteydet Somerolle

Salosta
SEUTU+

Turusta ja Helsingistä
MATKAHUOLTOParempaa arkea ja hyvää elämää

Somero on kotoisa kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset puitteet turvalliseen asumiseen ja hyvään elämään. Kaupungin kunnossa oleva talous takaa toimivat peruspalvelut. Kaupalliset palvelut ovat monipuoliset, yhdistys- ja kylätoiminta on vireää ja liikuntamahdollisuudet ovat vertaansa vailla.

  Asu ja harrasta edullisesti

Somerolla asuminen on edullista - pääkaupunkikaksion hinnalla saat Somerolta omakotitalon tontteineen! Kaupunki tarjoaa jonkin verran vuokra-asuntoja sekä rivi- että kerrostaloissa. Somerolla voit täyttää unelmasi ja rakentaa kodin järven rannalle kaupungin keskustaan tai asettua vaikkapa mummonmökkiin maaseudun rauhaan. Myös mökkiläiset ovat meille sydämellisesti tervetulleita!

Tutustu:

>> Yllättävä Somero - kaupungin myytävät tontit

>> OIKOTIE.FI

Harrastusmahdollisuuksien puolesta Somero on etenkin urheilullisen ihmisen paratiisi. Meiltä löytyy kehuttu uimahalli Loiske, vastaremontoitu urheilukenttä, tekonurmea, ratsastusta, frisbeegolfratoja, metsäpolkuja, hiihtolatuja, tasokas jäähalli, pitkät pätkät moottorikelkkauraa ja vaikka mitä muutakin. Urheiluseurat järjestävät toimintaa edullisesti kaikenikäisille. Somero-opistolla voi puolestaan opiskella monenlaisia taiteita ja taitoja.

Somerolainen kulttuuritarjonta on suorastaan hämmentävän runsasta ja täällä asuu paljon taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikoita. Suomalaisen populaarimusiikin kirkkaat tähdet, Rauli 'Badding' Somerjoki, Unto Mononen sekä M.A. Numminen ovat kotoisin Somerolta. Rakastettu kirjailija Kaari Utrio on asunut Somerniemellä jo vuosikymmeniä. Kuvataiteen ja keramiikan osalta Someron tilanne on erityisen hyvä, sillä Someron Kivimeijerissä järjestetään vuosittain valtakunnallisesti erittäin laadukkaita näyttelyitä ja Someron Kulttuurigalleriassa on puolestaan esillä niinikään somerolaisen Kaija Aarikan töitä.

Tutustu:

>> KAUPUNGIN VAPAA-AIKAPALVELUT

>> UIMAHALLI LOISKE

>> SOMERON KULTTUURI

>> someron jäähalli laukamo-areena

>> SOMEROLAISIA KULTTUURIVAIKUTTAJIA

>> SOMERON KIVIMEIJERI
Laadukasta koulutusta varhaiskasvatuksesta lukioon

Somerolla koulutuspolku alkaa laadukkaasta varhaiskasvatuksesta ja jatkuu lukioon saakka! Meillä lukio on pieni ja yksilölliseen opetukseen pystytään panostamaan, mikä näkyy myös oppilaiden viihtymisenä ja erittäin hyvinä tuloksina yloppilaskirjoituksissa. Monipuoliset ammatilliset jatko-opintomahdollisuudetkin löytyvät aivan lähiseudulta, Salosta ja Forssasta. Yliopistokaupungit Helsinki ja Tampere sijaitsevat reilun tunnin ajomatkan päästä ja Turkuun ei kestä tuntiakaan. Kauas kotoa ei tarvitse siis lähteä edes korkeakouluttautumaan. Someron kansalaisopisto eli Somero-opisto tarjoaa lisäksi yleissivistävää aikuiskoulutusta ja avointa yliopisto-opetusta.

Tutustu:

>> varhaiskasvatus

>> PERUSOPETUS

>> SOMERON LUKIO

>> SOMERO-OPISTO
Yrittäjähenkisyys näkyy ja kuuluu

Palvelut ovat Somerolla monipuolisia ja kaikki tarvittava löytyy omalta paikkakunnalta. Somerolla toimiikin liike- ja palvelualan yrittäjiä kaupungin kokoon nähden runsaasti. Voit asioida kiireettömästi ja saat henkilökohtaista palvelua. Entäs parkkikiekko? Sen voit täällä unohtaa!

Yrittäjiä on paljon myös maataloudessa. Somero on edelleen yksi Suomen merkittävimmistä maatalouspitäjistä. Tuotannollista toimintaa meiltä löytyy puolestaan mm. metalli-, elektroniikka-, rakennus- ja elintarvikealalta. Ja lisääkin mahtuu!

Tutustu:

>> SIJOITU SOMEROLLE

>> SOMERON YRITTÄJÄT

>> SOMERON YRITTÄJÄNAISET

>> SOMERO SYDÄMESSÄ


Toimivat sote-palvelut

Somero kuuluu Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varhan toimialueeseen.
Somerolla on Varhan terveyskeskus vuodeosastoineen sekä kunnallisia että yksityisiä vanhusten hoitokoteja. Päivystys toimii arkisin virka-aikaan ja sen ulkopuolella lähin Varhan päivystys on lyhyen ajomatkan päässä Salossa.

Tutustu:

>> VARHAN TOIMIPAIKAT SOMEROLLAFaktaa Somerosta

Asukkaat

Somerolla asustaa nykyään vajaa 8 500 asukasta.
Someron ja Somerniemen yhteinen asukasluku vuonna 1950 oli 14 000 asukasta. 1940-luvun lopulla Someron ja Somerniemen alueelle muodostettiin 650 asutustilaa. Karjalaisväestö oli Muolaasta, Heinjoelta ja Uudeltakirkolta.


Tunnettuja somerolaisia

Rauli Badding Somerjoki, laulaja, säveltäjä
Unto Mononen, tangosäveltäjä
Pentti Nikula, seiväshyppääjä
M.A. Numminen, muusikko, kulttuurin monitoimimies
Kaari Utrio, kirjailija
Kai Linnilä, kirjailija
Helvi Hämäläinen, runoilija
Kaija Aarikka, korutaiteilija
Risto Rasa, runoilija
Heikki Paakkanen, sarjakuvataiteilija
Liisa Vitali, korutaiteilija
Markku Toikka, näyttelijä, lavakoomikko
Pentti Nikula, seiväshyppääjä
Minna Nikkanen, seiväshyppääjä


Maisemat

Someron maisemat vaihtelevat soraharjuisista peltolakeuksista ja metsäisistä notkoista Paimionjoen järvireitin vesistönäkymiin.
Häntälän notkot ovat jääkauden jälkeisiä, Uskelan joen syövyttämiä uomia, jotka putoavat jyrkkäseinäisinä paikoitellen jopa 30 metrin syvyyteen.

Tutustu:

>> HÄNTÄLÄN NOTKOT


Elinkeinoelämä

Somerolla on n. 1100 yritystä ja 2750 työpaikkaa.
Someron suurin yksityinen työnantaja on Laukamo Yhtiöt, jossa on
noin 170 työntekijää.
Elinkeinorakenne muodostuu palveluista 59,50%, jalostuksesta 15,90% sekä alkutuotannosta 15.90%. Tuntemattomia toimialoja on 2,2%. 


Tapahtumat, nähtävyydet ja matkakohteet

Vakiintuneita tapahtumia: Ruokava-messut, Suviheinäviikot, Somerniemen kesätori, Seiväskarnevaalit ja Juhannuskisat, Futisturnaus, Katutanssit Someron sydämessä,
Kesällä Ämyrin ja Esakallion lavatanssit, talvella tanssit Teeriharjulla, kesäteatterit, Somerniemen musiikkiteatteri, Avoimet Kylät-tapahtuma ja paljon muutakin!

Kesäisin taidenäyttelyitä perinteisesti mm. Someron Kulttuurigalleriassa, Hovilan ja Härkälän kartanoissa, Someron Kivimeijerillä, kirjaston Parvigalleriassa sekä ihastuttavassa Pellavaenkeli-putiikissa.

Tutustu:

>> VISIT SOMERO


Somerolaiset perinneruoat

hentta ja henttaloora
piapo


Historiaa

Somero mainitaan pitäjänä jo 1449. Siitä tuli oma seurakunta, kun vanha Portaan seurakunta jakaantui Tammelaksi ja Someroksi.Nimi perustuu siihen, että kirkko on rakennettu someroiselle harjulle. Somero tarkoittaa karkeaa soraa tai kivikkoa.
Keskiajasta lähtien pitäjän halki on kulkenut Hämeen Härkätie Turun linnasta Hämeen linnaan. Kirkonkylän asutus kasvoi Härkätien varrelle, vanhojen maanteiden risteykseen.

Teolliset perinteet ulottuvat 1750-luvulle, jolloin aloitti Åvikin lasitehdas, josta kasvoi oma kartanoyhteisönsä.

Somerniemen kunta liittyi 1977 Someroon.

Somero siirtyi 1990 Hämeen läänistä Turun ja Porin lääniin. Samalla kunta tuli osaksi Varsinais-Suomen maakuntaa. Someroa pidettiin vielä 1990-luvulla Suomen suurimpana maatalouspitäjänä (nykyisin peltoa on noin 26 000 ha). Maataloudessa on tapahtunut siirtymistä sika- ja kanatalouteen.
Somerosta tuli kaupunki 1993.#visitsomero #somero #tietoasomerosta #faktaasomerosta #ukk

Päivitetty 18.9.2023 I AF

 


Nippelitietoa

Pinta-ala 698 km2

Väkiluku 8450 (08/2022)

Tuloveroprosentti 20,50 (2023)

Yrityksiä 1086 (07/2019)

Työpaikkoja 2937 (2013)

Työvoima 3685 (08/2019)

Työttömyysaste 6,9% (08/2022)

 

Tutustu tarkemmin

Someron matkailu

Asukkaaksi Somerolle

Vapaa-ajan palvelut

TONTTI SOMEROLTA