Tekstikoko
 
fiilis-alasivu-2017.png
 
Ukraina

Päivitetty I Updated I оновлено 17.4.2022 I AL


Ukrainan tilanteen vaikutukset Somerolla

Somerolle on saapunut Ukrainasta jo satoja sotaa pakenevia ihmisiä, jotka hakevat tilapäistä suojelua.

Maahanmuuttovirasto on perustanut Somerolle 230-paikkaisen vastaanottokeskuksen, jonka toiminnasta vastaa Kotokunta Oy. Vastaanottokeskus on hajasijoitettu eli ihmisiä majoitetaan eri kohteissa Somerolla. Vastaanottokeskus on jo miltei täynnä. Vastaanottokeskus tarjoaa ukrainalaisille majoituksen ja erilaisia palveluja.

Somerolaiset ovat auttaneet tulijoita aktiivisesti ja monin tavoin. Perheille on toimitettu kalusteita ja tarvikkeita, joita vastaanottokeskus ei ole vielä ehtinyt järjestää. Vapaaehtoiset somerolaiset ovat perustaneet kaikille avoimen Facebook-ryhmän, jossa voi tarjota ja pyytää apua.

Someron kaupunki järjestää tilapäistä suojelua hakeneille perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen sekä mahdollisesti muita palveluja yhteistyössä vastaanottokeskuksen kanssa. Kaupunki seuraa tiiviisti sotaa pakenevien asemaa koskevaa valtakunnallista päätöksentekoa ja ohjeistuksia.

Mikäli Somerolle saapuu omaehtoisesti henkilöitä Ukrainasta toivomme, että he ottaisivat yhteyttä kaupungin sosiaalitoimistoon alla olevien yhteystietojen kautta. Siten kaupunki voi paremmin hahmottaa avun tarvetta ja saa ohjattua tulijat palvelujen piiriin.

Sosiaalitoimisto
sosiaalipaivystys@somero.fi
Neuvonnan numero 040 1268 225
Ohjeita Suomeen saapuville Ukrainan kansalaisille / Instructions for Ukrainian citizens arriving in Finland


Finnish Immigration Services

Інструкції для тих, хто приїжджає у Фінляндію з України  


Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry / Товариство Українців у Фінляндії

Товариство Українців у Фінляндії

Tietoa Ukrainan sotaa pakeneville (EU)

Інформація для людей, які тікають від війни в Україні


Välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut ovat avoimia kaikille

Oikeutta kunnan palveluihin määrittää henkilön oleskelustatus. Kaikilla kunnan alueella oleskelevilla on oikeus välttämättömiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oleskelustatuksesta riippumatta.

Essential social and healthcare services are open to all

A person's residency status determins the level of communal services available. Essential social and healthcare services are open to every individual who is staying in the area.


Kuinka kauan Suomessa voi oleskella ilman viisumia / oleskelulupaa?

Voit oleskella Suomessa viisumivapaasti 90 vuorokautta, jos sinulla on biometrinen passi.

ulkoministeriö: matkustusasiakirjat ja viisumit

How long can a person stay in Finland without a visa / asylum?

You are free to stay in Finland without a visa for 90 days, if you have a biometric passport.

Ministry for Foreign Affairs: Visa instructions


EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden pitempiaikainen oleskelu Suomessa
/ Long-term residency in Finland for foreigners from outside of the EU


Hae ensin tilapäistä suojelua

Ukrainasta paenneiden henkilöiden kannattaa aluksi hakea tilapäistä suojelua. Tilapäisen suojelun tarkoituksena on, että ukrainalaisille voidaan tarjota nopeasti väliaikaista suojelua. Tilapäistä suojelua koskeva hakemus käsitellään huomattavasti nopeammin kuin turvapaikkahakemus. Tilapäistä suojelua voi ja kannatta hakea myös, vaikka olisit jo hakenut turvapaikkaa.


First apply for temporary protection

If you are fleeing from Ukraine, you can start by applying for temporary protection. These applications are processed notably faster than applications for asylum. Even if you have already applied for an asylum, it is strongly recommended that you also apply for temporary protection, which may be granted to you significantly faster than the actual asylum.

Maahanmuuttovirasto: Tilapäinen suojelu

finnish immigration service: Temporary protection 

Тимчасовий захист для тих, хто утік від війни в Україні


Työnteko

Ttiapäistäsuojelua hakeneet saavat poikkeuksellisesti heti oikeuden työntekoon suomessa. Mutta ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-palveluissa saa myös oikeuden muihin työllisyypalveluihin, joten se on suositeltavaa tehdä, kun on muuten päässyt asettumaan.

Verottajan ohjeet työnteon aloittamiseksi.

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/ulkomailta_suomeen/toihin_suomeen/tilap%C3%A4ist%C3%A4-suojelua-saavat---ukrainasta-saapuneet/

Ті, хто втік від війни в Україні, можуть працювати в Фінляндії без обмежень після подання заяви на тимчасовий прихисток. Зареєструватися шукачем роботи в ТЕцентрі можна лише після отримання посвідки на проживання.

РЕЄСТРАЦІЯ ШУКАЧА РОБОТИ ТА ПОШУК РОБОТИ В ФІНЛ

Varsinaisen turvapaikkahakemuksen tekeminen

Hae turvapaikkaa henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Varsinais-Suomen alueella turvapaikkahakemuksia ottaa vastaan Raision poliisilaitos.

Poliisi toivoo, että jos mahdollista, otettaisiin etukäteen yhteyttä Raision poliisiasemalle ennen saapumista poliisiasemalle. Näin poliisista osattaisiin varautua ja tilata tulkki paikalle. Yhteydenotot:

How to apply for asylum in Finland


When you arrive in Finland, immediately tell the border control authorities or the police that you want to apply for asylum. A border control official or a police will register you as an asylum seeker. He or she will enter your basic details in the information register and take your fingerprints, signature and photograph. These are called biometric identifiers. He or she will also make the necessary checks in other information registers.

After the official has received your asylum application, you will be directed to a reception centre.

Somero is located in the Finland Proper area, where asylum applications are accepted at Raisio Police Station. Please contact the Police Station to book your meeting, so that a translator can be arranged if needed. 


turvapaikan hakemisesta ja turvapaikkahakemuksen käsittelystä

finnish immigration services: how to apply for asylum

Ходатайство об убежище в Финляндии


Oleskeluluvat muun kuin turvapaikkahakemuksen perusteella

Jos sinulla on olemassa peruste muulle oleskeluluvalle, kuten perheside Suomeen tai työpaikka, voit hakea oleskelulupaa myös näillä perusteilla. Oleskelulupahakemus on maksullinen.

Residence permits based on other reasons than asylum

If you have a valid reason to apply residence permit based on other reasons than asylum, for example family connections or a job in Finland, you can also apply for residence permit.

muun oleskeluluvan hakeminen

finnish immigration services: other residence permits

Ti

Kattavat ohjeistukset eri tilanteisiin Maahanmuuttoviraston sivuilla 

Suomen Maahanmuuttovirasto Migrin verkkosivuilta saa ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka on hyvä toimia vieraaseen maahan tullessa. Tietoja on sekä suomeksi että englanniksi. Sivuilla myös neuvoja Ukrainan tilanteeseen liittyen muun muassa turvapaikanhausta, oleskeluluvasta, avustuksista, lahjoituksista ja auttamisesta.

Instructions for different kinds of situations on the Finnish Immigration Service website

Finnish Immigration Service website provides information and instructions on what to do when arriving in a foreign country. There are specific instructions regarding the Ukrainian crisis, residence permits, asylum applications, subsidies, donations and how to help.

MIGRI: Usein kysytyt kysymykset ukrainan tilanteesta

toimintaohjeet ukrainasta saapuville

instructions for people arriving from ukraine

Що я повинен робити прибувши з України до ФінляндіїMiten yksittäinen henkilö / yritys voi auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia?


Ukrainan kriisi koskettaa meitä kaikkia ja sotaa paenneita saapuu myös Somerolle. Someron seurakunta ja Somero-opisto haluavat konkreettisesti toivottaa saapujat lämpimästi tervetulleiksi jakamalla kaikille villasukat.

Osallistu sinäkin sukkatalkoisiin!

Maanantaista 21.3. alkaen voi Kirkkoherranvirastosta hakea sukkalankaa, tuoda valmiita sukkia tai lahjoittaa sukkalankaa neulojien käyttöön. 
Tarve on kaiken kokoisille sukille. Värin ja mallin voit valita vapaasti.

Kirkkoherranviraston osoite: Härkäläntie 1  
Virasto on avoinna ma, ti ja to klo 10.30-12.30.

Neulontaohjeita ja lainasukkapuikkoja voi pyytää Somero-opistolta suunnittelijaopettaja Anne Turkulaiselta. Yhteystiedot: 

https://www.somero.fi/kasvatus-ja-koulutus/somero-opisto/henkilokunta-417486813/?fbclid=IwAR1VTxpnAf3IlWylVcKWqCSTb7oz_zVcXyxbJQ8sTkVt4OlEsm-4L65lFkM


Muut auttamistavat

Esimerkiksi Suomen Punainen Risti, Kirkon ulkomaanapu ja YK:n lastenjärjestö Unicef sekä Lääkärit ilman Rajoja ovat tunnettuja, luotettavia tahoja, joiden kautta voi tukea sodassa olevaa maata. Ensisijaisesti järjestöissä toivotaan rahallista tukea, joka voidaan täsmällisesti kanavoida apua tarvitseville tai tiettyihin tarvikkeisiin

https://www.punainenristi.fi/punainen-risti-auttaa-ukrainassa/

https://www.unicef.fi/tue-tyotamme/ukraina/#lomake

https://www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita/ukrainan-sota/

https://laakaritilmanrajoja.fi/turvaa-sairaanhoito/Vaikutukset elinkeinoelämän toimintaedellytyksiin

Yrittäjille tietoa tilanteesta ja sen vaikutuksista

KYSELY: Minkälaisia vaikutuksia Ukrainan tilanteella on yrityksenne liiketoimintaedellytyksiin?

 

Olet täällä: